đŸ› ïž Just nu pĂ„gĂ„r en större helrenovering hĂ€r. Om du hittar nĂ„got som inte fungerar som det ska fĂ„r du gĂ€rna höra av dig!

Skip to main content
profile pic
Anders Thoresson

Var Àr det offentliga Sveriges data?

| | | | | LĂ€stid: 2 minuter (2008 tecken)

Det blev ingen rankningslista. Tidningen Fokus och sajten Makthavare hade som mÄl att lista de svenska myndigheter som Àr bÀst pÄ att göra sin rÄdata tillgÀnglig pÄ nÀtet - och att stÀlla de sÀmsta i skamvrÄn.

Nu ger man upp. Joakim Jardenberg förklarar varför:

Efter mÄnga veckors arbete Àr det bara att konstatera: det blev ingen hitlist. De goda exemplen lyser med sin frÄnvaro.

I sin text lyfter han ÀndÄ fram RiksantikvarieÀmbetet som en myndighet med ambitioner. Med data frÄn dem har göteborgsföretaget Locago byggt en mobilapplikation som gör det enkelt att hitta fornlÀmningar i nÀrheten av platsen dÀr man befinner sig.

Men i övrigt — inget.

Det hÀr Àr mÀrkligt. Tidigare i höstas skrev jag om öppna API:er i Ny Teknik. Ett av företagen som öppnat upp sina tjÀnster för tredjepartsutvecklare Àr Spotify. I artikeln förklarar Sophia Bendz, pr-ansvarig pÄ företaget, varför:

Vi hoppas att det ska dyka upp kreativa lösningar som vi inte ens har tÀnkt pÄ.

Ett liknande argument till varför det Àr viktigt med öppenhet lyfter Gartners analytiker Eric Knipp fram i texten:

Ett öppet API hjÀlpa till att öka ett företags rÀckvidd och genomslag.

Om nÀringslivet menar att öppna API:er kan ge nya tjÀnster och öka rÀckvidd och genomslag, borde dÄ inte det samma gÀlla ett lands offentliga verksamhet? Det tror i alla fall Barack Obama. Han har tagit initiativ till webbplatsen data.gov som ska vara samlingspunkten för datakÀllor frÄn det offentliga USA. I en intervju med Wired förklarade Vivek Kundra, nytilltrÀdd CIO för landet, i somras tankarna med satsningen.

I Sverige finns alltsÄ Ànnu inget liknande, frÄn officiellt hÄll. PÄ opengov.se gör Peter Krantz pÄ eget initiativ en anstrÀngning för att samla ihop de datakÀllor som faktiskt finns. Men Àn sÄ lÀnge Àr det glest i samlingen: 53 kÀllor, 7 av dem öppna.

Tidigare i höstas hade jag mailkontakt med Peter Krantz, och som svar pÄ frÄgan om varför han startat opengov.se svarade han:

Mitt huvudsakliga syfte med datadelen av opengov.se var att starta en debatt om tillgÄng till elektronisk data frÄn offentlig sektor. Jag har deltagit i liten skala i W3C:s e-government interest group dÀr detta varit en central frÄga. Min uppfattning Àr att det pÄgÄr mÄnga initiativ runt om i vÀrlden men vÀldigt fÄ i Sverige.

Man kan bara hoppas att han och alla andra som brinner för det hÀr lyckas. De möjliga vinsterna för Sveriges medborgare Àr stora.